Καλέστε μας στο 11180 Κλείστε ραντεβού
Τώρα!

Οδική ασφάλεια και παιδιά στο αυτοκίνητο

Οδική ασφάλεια και παιδιά στο αυτοκίνητο

Η οδική συμπεριφορά των παιδιών διαμορφώνεται και επηρεάζεται από την οδική συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι γονείς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να θυμάστε πως τα μικρά παιδιά ενεργούν μιμούμενα το παράδειγμα που λαμβάνουν από τους γονείς και το περιβάλλον τους.  

Τα μέτρα ασφαλείας στο αυτοκίνητο πρέπει να αποτελούν σημαντική φροντίδα για κάθε γονιό. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας προστατεύει την υγεία των παιδιών καθώς κάθε χρόνο πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε οδικά δυστυχήματα. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλονίζουν, καθώς κάθε χρόνο στους Ευρωπαϊκούς δρόμους περισσότερα από 800 παιδιά κάτω των 15 ετών χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 100000 τραυματίζονται.

Δυστυχώς, η κυριότερη αιτία θανάτου ή τραυματισμού είναι είτε η έλλειψη ενός συστήματος πρόσδεσης του παιδιού, είτε η λανθασμένη χρήση του. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό χρήσης παιδικού καθίσματος στη Β. Ευρώπη φθάνει το 85%, στις ΗΠΑ το 97% ενώ στην Ελλάδα μόλις το 25% περίπου των γονέων χρησιμοποιούν κατάλληλο παιδικό κάθισμα. Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους βαρείς τραυματισμούς. Η σημασία της σωστής πρόσδεσης στο κατάλληλο σύστημα αγκύρωσης γίνεται εύκολα αντιληπτή, καθώς μια σύγκρουση με ταχύτητα μόλις 50 χιλιομέτρων την ώρα για ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο, ισούται με δύναμη εκτίναξης 30 έως 60 φορές το βάρος του.

Ζώνες ασφαλείας και μέσα συγκράτησης παιδιών.

Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά να μην μεταφέρετε ποτέ το παιδί, ούτε για ένα μέτρο, άδετο στο κάθισμά του ή στην αγκαλιά σας, αρχίζοντας από τη μέρα που φεύγετε από το μαιευτήριο. Άλλωστε, Το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, βάσει της νομοθεσίας, η πρόσδεση με ζώνη ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα και οι οδηγοί οφείλουν να τις χρησιμοποιούν, δίνοντας ταυτόχρονα το σωστό παράδειγμα στα παιδιά όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα παιδιά με ύψος άνω των 1,35 μ. μπορούν να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας που προορίζονται για τους ενηλίκους.  Αντίθετα, τα παιδιά με ύψος κάτω των 1,35 μ. πρέπει να χρησιμοποιούν εξοπλισμό κατάλληλο για το μέγεθος και το βάρος τους όταν ταξιδεύουν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το παιδικό κάθισμα απαγορεύεται να τοποθετείται στο μπροστινό κάθισμα με μέτωπο είτε προς τα πίσω είτε ρος τα εμπρός, εκτός από την περίπτωση που έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Πηγή εικόνας: http://kidsafetykit.org/